Proiecte:
Alianţa Competenţelor Responsabile pentru Managementul Sustenabil al Hotelurilor şi Restaurantelor Mici - RESPONS
Alianţa Competenţelor Responsabile pentru Managementul Sustenabil al Hotelurilor şi Restaurantelor Mici – RESPONS
Programul de finanţare: Învăţare de-a lungul vieţii - Leonardo da Vinci - Proiecte Multilaterale pentru Dezvoltarea Inovării
Rolul CCINA în proiect: partener
Perioada de implementare: 1 noiembrie 2013 - 31 octombrie 2015
Parteneri
- Camera de Comerţ şi Industrie - Dobrich, Bulgaria, Lider de proiect
- PD Project Development LTD
- Camera de Comerţ şi Industrie Terrassa, Spania
- GIP - FCIP - Académie d’Aix-Marceille Aix-en-Provence, Franţa
- Programul Francophone d’Hôtellerie et Restauration de la NUB, Albena, Bulgaria
- Fundaţia de Promovare Antreprenorială – Lodz, Polonia
- CIAPE – Centro Italiano per l’Apprendimento Permanente, Italia
- EUPROMA GmbH & Co KG– Haar, Germania
Scopul şi obiectivele proiectului
- să dezvolte un nou profil profesional al managerilor/ proprietarilor de hoteluri şi restaurante mici
- să identifice nevoile legate de competenţele şi cerinţele de calificare şi să actualizeze competenţele specifice prin dezvoltarea unui set de criterii şi a unei noi curicule comune, dezvoltată pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii
- să sprijine competenţele sectoriale în domeniul turismului cu scopul de a facilita dezvoltarea personală şi participarea pe piaţa forţei de muncă, de a promova cooperarea între educaţie şi piaţa muncii
- să crească cooperarea şi implicarea angajatorilor şi a partenerilor sociali prin colaborarea organismelor cu expertiză specifică sectorului, pentru a dezvolta o curiculă specifică sectorului, nouă, adaptată şi actualizată
- stimularea competitivităţii în sectorul turistic European prin îmbunătăţirea competenţelor profesionale
- să îmbunătăţească şi să actualizeze competenţele specifice managerilor de hoteluri şi restaurante mici, pe baza rezultatelor învăţării, luând în considerare cererea angajatorilor pentru calificările şi nevoile de perspectivă ale sectorului
- să ajute la transparenţa şi comparabilitatea în calificările şi mobilitatea cursanţilor şi a lucrătorilor
- să faciliteze pregătirea învăţării non-formale la locul de muncă prin dezvoltarea unor modalităţi alternative de acces la calificări, în afară de prevederile formării educaţionale vocaţionale (VET) full-time, având curicula standard şi de noi instrumente electronice flexibile de învăţare non-formală şi informală
- să ofere informaţii uşor accesibile şi de înaltă calitate pe tot parcursul vieţii, care să permită managerilor/ proprietarilor de hoteluri şi restaurante mici să-şi perfecţioneze permanent cunoştinţele
Rezultate
- Analiza competenţelor din sectorul HORECA, în baza unor studii efectuate la nivel naţional (în Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Polonia, România şi Spania)
- Crearea unor Standarde de Calificări Europene pentru profesiile de “manager de hotel” şi “manager de restaurant”, precum şi curicula comună pentru învăţământul non-formal
- Kitul Info-formativ RESPONS, pentru management responsabil social și sigur al IMM-urilor din sectorul HORECA
- Efectuarea de seminarii naționale specializate
- Organizarea unei conferinţe europene pentru managementul responsabil social al hotelurilor și restaurantelor mici
Principalii beneficiari ai proiectului
- hoteluri şi restaurante mici
- antreprenori, manageri, manageri de resurse umane din industria HORECA
- camere de comerţ
- furnizori de formare profesională
- sindicate
- autorităţi publice
Resurse
www.responsalliance.euDocumente
1.67 MB
16.12.2015