Proiecte:
ERBSN 3 - Eastern Romanian Business Support Network
Eastern Business Support Network (ERBSN) – SGA3
Programul de finanţare: COSME 20
Beneficiar: CCINA Constanţa
Rolul CCINA în proiect: coordonator consorţiu 5 parteneri
Perioada de implementare: 2013 – 2014
Parteneri
- CCIA Galaţi
- CCI Bacău
- Tehnopolis Iaşi
- IPA Galaţi
Eastern Romanian Business Support Network (ERBSN – Reţeaua pentru sprijinirea afacerilor din estul României) este un proiect dezvoltat de cinci parteneri, din care trei parteneri cu orientare către afaceri şi doi către inovare / cercetare-dezvoltare, toţi având experienţa în cooperare şi lucru în reţele sau parteneriate, precum şi în furnizarea de servicii mediului de afaceri, sau în implementarea de proiecte finanţate de diferite programe Europene. În perioada 2013 -2014 proiectul a asigurat operarea a 5 centre în reţeaua europeană Europe Enterprise Network - servicii de consultanţă la dispoziţia întreprinderilor.
Scopul Enterprise Europe Network este de a ajuta întreprinderile mici şi mijlocii să îşi dezvolte potenţialul de inovare şi să le sensibilizeze cu privire la politicile Comisiei. Având aproape 600 de puncte de contact şi 3 000 de angajaţi cu experienţă, este cea mai largă reţea din Europa care oferă servicii de informare şi consultanţă pentru întreprinderi.
Centrul Constanţa oferă antreprenorilor un serviciu de tip ghişeu unic la care să poată solicita consiliere şi să beneficieze de o gamă vastă de servicii de susţinere a afacerilor uşor accesibile.Serviciile sunt disponibile societăţilor comerciale de orice dimensiune, indiferent dacă acestea desfăşoară activităţi de producţie sau oferă servicii, deşi sunt orientate în primul rând către IMM-uri, institute de cercetare, universităţi, centre tehnologice, agenţii de dezvoltare a afacerilor şi inovării.
Centrul poate ajuta clienţii atunci când aceştia caută parteneri de afaceri, în special în afara propriei lor ţări, să pregătească vizite individuale la faţa locului pentru a evalua nevoile unei firme şi oferă consiliere într-o gamă largă de aspecte de ordin comercial. O bază de date europeană permite diferitor centre în reţea să păstreze în permanenţă legătura unele cu altele şi să promoveze ofertele şi cererile de parteneriat.
Deşi furnizarea de fonduri direct către firme nu este posibilă, centrul poate explica posibilităţile de finanţare care există în cadrul diferitor programe UE.
Inovaţiile tehnologice sunt esenţiale pentru dezvoltarea economică locală pe întreg teritoriul Europei. Prin urmare, reţeaua îşi propune în mod special să încurajeze comunitatea bazată pe cunoaştere. Promovarea inovării pentru a consolida economia Europei este extrem de importantă pentru Comisia Europeană, în cadrul strategiei reînnoite de la Lisabona pentru creştere şi locuri de muncă.
În afară de asigurarea de asistenţă practică şi consiliere pentru întreprinderi reţeaua poate face mai bine auzită vocea întreprinderilor în cadrul procesului decizional al UE. Centrul Constanţa poate fi folosit ca un panou de rezonanţă, prin care sunt canalizate comentariile, punctele de vedere şi observaţiile antreprenorilor către factorii de decizie din Bruxelles pentru ca acestea să fie incluse în discuţiile referitoare la viitoarele iniţiative politice.