Proiecte:
New Hospitality
Analiza şi dezvoltarea unui sistem European de calificări şi competenţe în sectorul ospitalităţii pentru transparenţă şi recunoaştere fără frontiere – NEW (No-borders European Workers) Hospitality, Cod proiect: B – I/06/B/F/PP – 154078
Proiectul NEW HOSPITALITY (Lucrătorii Europeni fără Frontiere) şi-a propus să fie un punct de referinţă pentru transparenţa calificărilor şi competenţelor în sectorul ospitalităţii în cadrul ţărilor partenere şi, prin urmare, pentru transferabilitatea lor în cadrul arealului european.
Programul de finanţare: Leonardo da Vinci
Beneficiar: Centrul Italian pentru Studii Avansate în Turism şi PromovareTuristică (Italia)
Rolul CCINA în proiect: partener
Perioada de implementare: 2006 - 2008
Parteneri
- Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa
- Camera de Comerţ şi Industrie a Bulgariei
- Institutul Naţional de Cercetare în Turism (Bulgaria)
- Institutul de Studii în Turism (Malta)
- Uniunea Profesorilor din Malta (Malta)
- Federalberghi
- Uniunea Italiana a Muncii (UIL)
- Asociatia Transnaţională pentru Formare şi Mobilitate Profesională- Bucuresti
- Facultatea de Ştiinte Economice – Universitatea Ovidius Constanţa (România)
- Centrul pentru Formare şi Mobilitate Profesională al Republicii Slovenia (Slovenia)
- Sindicatul Lucrătorilor din Sectorul Ospitalităţii şi Turismului (Slovenia)
Beneficiarii proiectului
Principalii beneficiari ai proiectului au fost lucrătorii din sectorul ospitalităţii; formatorii şi profesorii europeni, grupări de interes public sau privat care operează în sectorul hotelier (companii, asociaţii, asociaţii ale angajaţilor, factori politici de decizie, care reglementează orientarea, formarea şi piaţa muncii).
Rezultate
- Kit-ul de cercetare new hospitality: studiul şi definirea metodologiei şi a parametrilor de cercetare
- Cercetarea de birou new hospitality: studiul şi analiza cererii şi ofertei în domeniul ospitalităţii, a situaţiei angajărilor în sectorul hotelier şi a sistemelor de certificare a abilităţilor şi competenţelor folosite
- Cercetarea sectorială new hospitality: chestionarele privind abilităţile profesionale şi criteriile de competenţă au fost distribuite patronilor şi angajaţilor din sector. Rezultatele anchetelor au fost folosite în elaborarea şi testarea instrumentelor de cercetare
- Bază de date pentru criteriile de competenţă new hospitality: bază de date a criteriilor minime de competenţă cu referire la sectorul ospitalităţii în descriere detaliată, privind indicatorii profesionali pe activităţi, domeniul de învăţare, credite de pregătire şi credite transferabile
- Europass New Hospitality: softul şi manualul cu instrucţiuni aferent ghidează lucrătorii din sector prin întocmirea unui curriculum vitae european (pentru partea privind abilităţile/competenţele individuale); în vederea garantării unor informaţii eligibile, ca urmare a unui protocol comun care să răspundă nevoilor de înţelegere, de comunicare într-o limbă comună şi a unui glosar, ca şi focalizarea informaţiei pe aspectele relevante.