Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Proiecte:
Anti Corruption Toolkit for SMEs - Instrument AntiCoruptie pentru IMM-uri

Proiect:

  • Instrument Anticoruptie pentru IMM-uri - ACTS

Finantare:

  • Programul CE – DG HOME 2014/ISFP/AG/EFCE Economic and Financial Crime, Corruption, Environmental Crime ; Grant 30-CE-0755693/00-32

Durata de implementare a proiectului:

  • 28 de luni

Data de începere a proiectului – 1 ianuarie 2016 ; data de finalizare a proiectului – 30 aprilie 2018

Parteneriat:

Asociaţia Camerelor Italiene de Comerţ – Unioncamere – leader de proiect
Parteneriat format din următoarele organizaţii: Eurochambres – Asociaţia Europeană a Camerelor de Comerţ şi Industrie, două Camere de Comerţ din Italia – Bari şi Latina, Camera de Comerţ şi Industrie a Serbiei, şi CCINA Constanţa.

Obiectivul general al proiectului este de a oferi expertiza şi instrumentele necesare pentru combaterea şi împiedicarea răspândirii corupţiei în sectorul privat, cu accent pe microîntreprinderi şi IMM-uri.

Pentru a analiza fenomenul corupţiei în rândul microîntreprinderilor şi IMM-urilor, sursa şi modul de răspândire a acesteia, se vor colecta iniţiativele locale şi naţionale de prevenire şi luptă împotriva corupţiei în rândul IMM-urilor din Europa. Toate aceste iniţiative si proiecte identificate vor fi incluse într-o broşură, care va cuprinde studii de caz relevante din Europa şi va fi larg diseminată la nivel european.
Contribuţia “actorilor” relevanţi, precum autorităţile locale şi instituţiile publice, organizaţii de sprijinirea afacerilor, Camere de Comerţ,

Transparency International, ONG-uri, etc, este crucială pentru atingerea rezultatelor acestei iniţiative.

Studiile de caz colectate vor include următoarele aspecte:

  • analiza tiparelor de corupţie şi identificarea factorilor care permit încurajarea corupţiei în rândul firmelor, având în vedere organizaţiile de afaceri, autorităţile locale şi alţi actori relevanţi implicaţi în lupta împotriva corupţiei;
  • pregătirea unui instrument şi a unui manual adresat firmelor, cu scopul de a le încuraja să aibă un rol activ în prevenirea şi lupta împotriva corupţiei.

Ulterior, partenerii proiectului vor organiza grupuri de lucru formate din stakeholderi, institutii private şi publice, pentru a identifica căile de corupţie şi vor constitui focus grupuri de firme, în cadrul cărora se vor elabora chestionare specializate adresate microîntreprinderilor şi IMM-urilor, pentru a identifica cauzele şi factorii care încurajează acţiunile de corupţie.

Urmare a evenimentelor organizate cu participarea comunităţii de afaceri, partenerii proiectului vor realiza un instrument care va conţine o procedură de autoevaluare a riscului la care sunt expuse companiile, exemple concrete de corupţie şi măsuri de prevenire a acestora.

Toate rezultatele obţinute în cadrul proiectului vor fi diseminate în cadrul unor evenimente dedicate la nivel local, naţional şi european.

Website:

http://www.acts-project.eu/

Instrument on line C-Detector realizat în cadrul proiectului ACTs

C-Detector - joacă în ofensivă împotriva corupției  este un instrument de autoevaluare a riscului de corupție creat pentru a sprijini IMM-urile care funcționează în Europa, în vederea implementării unor măsuri adecvate de prevenire și combatere a corupției.

Printr-un chestionar scurt, C-Detector oferă firmelor posibilitatea de a realiza o evaluare a riscului de expunere a companiei la situațiile de corupție. La finalul chestionarului, după vizualizarea rezultatului testului tocmai finalizat, compania primește îndrumări utile în prevenirea corupției, precum și sugestii concrete privind acțiunile care trebuie întreprinse pentru a reduce probabilitatea apariției unui eveniment de corupție.

Enterprise Europe Network

Constanţa 21/11

3°C

acum
vânt 40 kmh din VNV
vizibilitate 8 km

5°C

max

3°C

min

15°C

max

5°C

min

emis înCurs valutar BNR 20/11

EUR
4.9762
-0.01%
GBP
5.9713
+0.31%
USD
4.7170
+0.13%
IFR
4.9747
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic