Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Ajutorul pentru dezvoltare se bucură de cel mai mare sprijin al cetăţenilor UE din ultimii 6 ani, conform unui nou sondaj

29.02.2016

Conform unor cifre recente, aproape nouă din zece cetăţeni ai UE se declară în favoarea dezvoltării (89 % - o creștere de 4 puncte procentuale în comparaţie cu 2014). Peste jumătate spun că UE ar trebui să furnizeze ajutor la nivelurile promise, în timp ce 16 % consideră că ar trebui să se acorde mai mult ajutor decât cel promis.

Comisarul UE pentru cooperare internaţională și dezvoltare, Neven Mimica, a prezentat rezultatele sondajului Eurobarometru privind politica UE de cooperare internaţională și dezvoltare. Cifrele arată că marea majoritate a europenilor au o opinie favorabilă despre beneficiile aduse de cooperarea internaţională și dezvoltarea. Aproape trei sferturi din participanţii la sondaj sunt de acord că ajutorul pentru dezvoltare este o modalitate eficientă de a combate imigraţia neregulamentară (73 %), iar 80 % din europeni consideră că dezvoltarea este în interesul UE.

În urma anunţării rezultatelor, comisarul Mimica a declarat: „Rezultatele Eurobarometru arată clar că cetăţenii UE cunosc și apreciază importanţa politicii UE de cooperare internaţională și dezvoltare.

Aproape nouă din zece respondenţi cred că este important să ajutăm ţările în curs de dezvoltare.

Totodată, peste șapte din zece europeni consideră că lupta împotriva sărăciei în aceste ţări are o influenţă pozitivă asupra cetăţenilor UE. În momentul de faţă, când Europa trebuie să își dovedească relevanţa pentru cetăţenii săi, ar trebui să profităm de această ocazie și să arătăm rezultatele acţiunilor noastre, impactul pe care îl au la faţa locului, îmbunătăţirile pe care le aduc în vieţile oamenilor și modul în care servesc valorile și interesele Europei.”

Sondajul a fost organizat spre sfârșitul anului 2015, care a fost Anul European pentru Dezvoltare. Unul din obiectivele acestui an a fost sensibilizarea în mai mare măsură a cetăţenilor despre cum funcţionează ajutorul pentru dezvoltare acordat de UE și cum sunt cheltuiţi banii. Sondajul arată că această campanie de sensibilizare a dat rezultate: aproape una din cinci persoane intervievate știa că 2015 a fost Anul European pentru Dezvoltare (o creștere cu aproximativ 50 % faţă de rezultatele din 2014).

Câteva rezultate-cheie ale sondajului Eurobarometru despre dezvoltare

A crescut numărul persoanelor care consideră că lupta împotriva sărăciei în ţările în curs de dezvoltare ar trebui să fie una dintre principalele priorităţi ale UE (o creștere de cinci puncte procentuale, la 69 %) și ale guvernelor naţionale (o creștere de cinci puncte procentuale, la 50 %). Aproape șapte din zece respondenţi au fost de acord cu majorarea ajutorului pentru dezvoltare acordat de UE (68 %) - un procent mai mare decât în ultimii ani.

Cetăţenii UE consideră că pacea și securitatea în ţările în curs de dezvoltare constituie cea mai importantă provocare a Anului European pentru Dezvoltare (41 %) - ceea ce s-ar putea explica prin faptul că aceste domenii pot fi considerate drept factori importanţi în abordarea cauzelor profunde ale migraţiei neregulamentare. Următoarele domenii în ordinea importanţei au fost sănătatea și educaţia (ambele cu 34 %).

Peste o treime din europeni au auzit sau au citit despre obiectivele de dezvoltare durabilă (36 %). În comparaţie, numai 22 % dintre europeni au declarat că au auzit despre obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM) în sondajul Eurobarometru din 2013.

Informaţii suplimentare:

http://ec.europa.eu/europeaid/special-eurobarometer-441-european-year-development-citizens-views-development-cooperation-and-aid_en

 

Documente

summary country analysis 3.44 MB 29.02.2016
Enterprise Europe Network

Constanţa 26/09

18°C

acum
vânt 22 kmh din S
vizibilitate 10 km

19°C

max

19°C

min

23°C

max

19°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/09

EUR
4.9759
0.00%
GBP
5.9642
+0.21%
USD
4.4629
+0.28%
IFR
4.9774
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic