Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Un nou Eurobarometru arată că majoritatea cetățenilor UE beneficiază de comerțul internațional

RO2.jpg

25.06.2024

Potrivit celui de-al treilea Eurobarometru privind comerțul interțional publicat în 24 iunie 2024, peste șase din zece europeni cred că beneficiază de comerțul internațional - o creștere față de ultimul astfel de sondaj din 2019.

 

Sondajul arată că europenii apreciază beneficiile aduse de comerțul internațional, cum ar fi o alegere mai largă pentru consumatori și produse mai accesibile. În plus, există un sprijin puternic pentru rolul UE în comerțul mondial, un interes deosebit pentru valorificarea politicii comerciale în vederea obținerii unor beneficii societale mai ample și o conștientizare critică a imperativelor strategice generate de tensiunile geopolitice.

 

  • Sprijinul pentru rolul central al UE în negocierea și apărarea intereselor statelor membre rămâne puternic: 74% dintre europeni sunt de acord că UE este mai eficientă în apărarea intereselor comerciale ale statelor membre decât statele membre care acționează pe cont propriu.

 

  • 82% dintre cetățenii UE cred că avem nevoie de reguli comerciale internaționale pentru a menține condiții echitabile. Încrederea în UE pentru a-și conduce politica comercială în mod transparent și deschis a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă, ceea ce sugerează o creștere a încrederii în capacitatea UE de a naviga în mod responsabil pe peisajul comerțului global din ce în ce mai complex.

 

  • Când sunt întrebați despre cel mai important motiv pentru care UE să folosească politica comercială, altele decât încurajarea comerțului UE cu țările din afara UE, sănătatea și siguranța consumatorilor sunt văzute ca o prioritate de vârf. Cetățenii se așteaptă, de asemenea, ca politica comercială a UE să protejeze sănătatea (35%), securitatea națională (27%) și tehnologiile sensibile (18%). Această tendință indică o conștientizare a importanței comerțului pentru securitatea economică mai largă, precum și sprijinul pentru asertivitate ca obiectiv cheie al politicii comerciale a UE.

 

Rezultatele acestui Eurobarometru vor informa discuțiile privind viitorul politicii comerciale a UE în cadrul noii Comisii.

Sondajul a fost realizat în perioada 12 ianuarie – 4 februarie 2024 pe un eșantion de peste 26 000 de respondenți din diverse grupuri sociale și demografice din toate statele membre ale UE.

Detalii:https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/IP_24_3431

Enterprise Europe Network

Constanţa 02/07

23°C

acum
vânt 4 kmh din VSV
vizibilitate 10 km

23°C

max

23°C

min

26°C

max

19°C

min

emis înCurs valutar BNR 02/07

EUR
4.9770
0.00%
GBP
5.8694
+0.12%
USD
4.6462
+0.43%
IFR
4.9779
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic