Comisia Europeană a aprobat includerea produsului românesc "Sardeluța marinată" pe lista Specialităților Tradiționale Garantate
17.07.2024
Comisia a aprobat adăugarea specialității tradiționale garantate „Sardeluță marinată”, din România.
”Sardeluța marinată” se obține prin marinarea șprotului, care dă trei varietăți diferite în funcție de marinada folosită, și apoi acoperirea acestuia cu garnitura aleasă. Prin adăugarea sosului de vin, a uleiului de floarea soarelui sau a uleiului de floarea soarelui cu ardei iute peste șprotul marinat și aromatizarea acestuia cu diferite ingrediente, produsul capătă gusturi distincte, cu calități organoleptice specifice.
În mod tradițional se utilizează următoarele ingrediente pentru marinarea peștelui: sare fără iod, oțet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea-soarelui, boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, frunze de dafin, piper întreg și semințe de coriandru.
Denumirea produsului indică specificitatea materiei prime – șprotul cu cap și eviscerat – și metoda de preparare (marinarea).
Această nouă denumire se va adăuga pe lista celor 3 617 produse deja protejate disponibile în baza de date eAmbrosia