Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Comisia a prezentat un raport despre modul în care politica de coeziune a UE poate ajuta regiunile cu venituri mici și cu creștere scăzută din UE

12.04.2017

Într-un raport publicat în 11.04.2017, referitor la regiunile din Uniune care sunt rămase în urmă în ceea ce privește creșterea sau bogăţia, Comisia  a identificat modalităţi clare de sprijinire a strategiilor de creștere regionale, cu ajutorul fondurilor UE.

Raportul evaluează factorii care sprijină sau împiedică competitivitatea acestor regiuni și motivele pentru care acestea nu au ajuns încă la nivelurile de creștere și venituri preconizate pentru UE. Și mai important este faptul că raportul identifică nevoile în materie de investiţii ale regiunilor, și anume capitalul uman, inovarea, calitatea instituţiilor, accesibilitatea sporită, precum și instrumentele disponibile în cadrul politicii de coeziune a UE care le-ar putea sprijini în viitor.

Comisarul pentru politica regională, Corina Creţu, a declarat: „Pentru fiecare obstacol în calea dezvoltării, există un răspuns în cadrul politicii de coeziune. Strategiile de dezvoltare regională personalizate, combinate cu precondiţiile pentru investiţii de succes, pot transforma aceste regiuni în locuri atractive pentru locuitori, lucrători și întreprinderi. Iată ce facem: ajutăm regiunile să-și identifice nevoile și atuurile concurenţiale și le oferim instrumentele necesare pentru o mai bună elaborare a politicilor.”

Un număr de 47 de regiuni din opt state membre au fost studiate cu atenţie și clasificate fie ca „regiuni cu creștere economică scăzută”, cu un PIB pe cap de locuitor de până la 90 % din media UE, dar cu o lipsă persistentă a creșterii, fie ca „regiuni cu venituri mici”, în care PIB-ul pe cap de locuitor este în creștere, dar este încă sub 50 % din media UE. În aceste regiuni locuiesc 83 de milioane de locuitori, adică 1 din 6 rezidenţi ai UE. Un grup este concentrat mai ales în sudul Europei, iar un al doilea este concentrat în est.Economiile regiunilor cu venituri mici pot fi stimulate printr-un amestec eficace de investiţii în inovare, capitalul uman și conectivitate

Strategiile de specializare inteligentă pot contribui la îmbunătăţirea capacităţilor de inovare ale regiunilor care au punctaje mici potrivit indicelui competitivităţii regionale și în situaţiile în care nu există o interacţiune eficientă între mediul academic și mediul de afaceri local.

Ar trebui stimulate investiţiile în capitalul uman și îmbunătăţirea competenţelor forţei de muncă, prin intermediul formării profesionale și al învăţării pe tot parcursul vieţii, ambele putând fi sprijinite din fondurile politicii de coeziune. Se pot evita astfel deprecierea competenţelor și nepotrivirile dintre oferta educaţională și cererea de pe piaţa forţei de muncă.

Sporirea atractivităţii unei regiuni pentru tinerele talente și pentru întreprinderi presupune, de asemenea, strângerea legăturilor dintre orașele din regiuni și marginile și zonele rurale ale acestora. Acest lucru va genera un efect sporit de propagare dinspre principalii poli economici, cu beneficii pentru întreaga regiune. Numeroase regiuni cu venituri mici se confruntă cu lacune semnificative în materie de infrastructură, motiv pentru care investiţiile în reţelele de transport principale ar trebui să fie o prioritate.

Pentru regiunile cu creștere scăzută ar fi benefice o capacitate instituţională mai puternică și reformele structural

Raportul oferă dovezi suplimentare potrivit cărora politicile de dezvoltare pot da cele mai bune rezultate doar într-un mediu propice investiţiilor și doar dacă sunt puse în aplicare de administraţii puternice, în mod transparent, responsabil și eficient.

Acest lucru este deosebit de relevant în cazul regiunilor cu creștere scăzută, care au demonstrat îmbunătăţiri limitate ale capacităţii lor instituţionale, care nu au putut să profite la maximum de intervenţiile din cadrul politicii de coeziune și care, prin urmare, au crescut mai puţin și au fost mai expuse la efectele crizei economice.Pentru ca impactul cheltuielilor UE, naţionale și regionale să fie mai mare, ar trebui eliminate barierele orizontale și sectoriale care împiedică investiţiile. Condiţiile prealabile pentru succesul investiţiilor din cadrul politicii de coeziune pot fi stimulente puternice pentru înlăturarea principalelor obstacole din calea investiţiilor identificate în raport.

Priorităţile ar trebui să fie crearea unor medii de afaceri mai flexibile, cu mai puţină birocraţie, mai puţin timp și costuri mai mici implicate în înfiinţarea de noi întreprinderi și în funcţionarea IMM-urilor, creșterea eficienţei, a transparenţei și a responsabilităţii administraţiilor și serviciilor publice și modernizarea achiziţiilor publice cu ajutorul procedurilor digitale.


Enterprise Europe Network

Constanţa 26/09

18°C

acum
vânt 18 kmh din S
vizibilitate 10 km

18°C

max

18°C

min

23°C

max

19°C

min

emis înCurs valutar BNR 26/09

EUR
4.9759
0.00%
GBP
5.9642
+0.21%
USD
4.4629
+0.28%
IFR
4.9774
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic