Studiul Eurochambres privind piața unică: Întreprinderile semnalează nevoia identificării unor soluții practice pentru înlăturarea barierelor transfrontaliere existente
02.02.2024
Noul sondaj Eurochambres, realizat prin chestionarea a peste 1000 de antreprenori din întreaga Uniune Europeană, evidențiază o serie de bariere care continuă să împiedice libera circulație în cadrul pieței unice. Președintele Eurochambres, domnul Vladimír Dlouhý, îndeamnă factorii de decizie să colaboreze cu comunitatea de afaceri pentru a defini și implementa soluții practice pentru înlăturarea obstacolelelor cu care se confruntă comunitatea de afaceri Europeană.
A treia ediție a sondajului Eurochambres, după edițiile din 2015 și 2019, relevă faptul că bariere identificate vizează practicile contractuale și juridice, regulile naționale privind serviciile și accesibilitate limitată la informațiile vizând diverse reguli și cerințe.
Principalele măsuri solicitate de antreprenorii europeni pentru reducerea sau eliminarea acestor bariere sunt: prezentarea informațiilor utile pe un portal online al Uniunii Europene în mai multe limbi de circulație internațională, portal care ar trebui să conțină toate procedurile și formalitățile necesare pentru a opera într-o altă țară din Uniunea Europeană, reducerea birocrației inutile și atribuirea unei importanțe mai mari impactului noilor reglementări asupra IMM-urilor.
Președintele Eurochambres, dl. Vladimír Dlouhý, a subliniat faptul că: „Antreprenorii sunt pe deplin conștienți de valoarea comerțului fără obstacole în Europa, nu numai pentru propriile rezultate economice, ci și pentru redresarea economică și competitivitatea europeană. În afară de ceea ce este legiferat în tratatele și în legislația UE din prezent, realitatea este că întreprinderile nu au acces nerestricționat la cele 450 de milioane de consumatori. în întreaga Uniune Europeană.”
Camerele de comerț și industrie europene consideră că ar ajuta nu adoptarea mai multor reguli ci aplicarea corectă a celor existente pentru a asigura condiții de concurență echitabile. Comisia Europeană trebuie să acorde prioritate transpunerii riguroase de către statele membre a legislației UE și implementării unei strategii europene de reducere a sarcinii de reglementare pentru a spori avantajul competitivității Europei. Sursa :www.ccir.ro