Login Creaţi un cont Recuperaţi parola
Expolitoral turism

Institutul Național de Statistică- Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada februarie - aprilie 2024

tea_februarie_r24-page-001.jpg

29.02.2024, http://www.insse.ro

▪ Relativă stabilitate a activității în comerțul cu amănuntul și în servicii

▪ Relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare, construcții și în servicii

▪ Creștere accentuată a prețurilor în comerțul cu amănuntul

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2024, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%).  Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% . Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +18%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna februarie 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%).  Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +32 %).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +5%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +12%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%).  Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +40%). 

Servicii

Conform estimărilor din luna februarie 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).  Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +14%).

 

 

Pagini recomandate

Enterprise Europe Network

Constanţa 03/07

22°C

acum
vânt 7 kmh din VNV
vizibilitate 10 km

26°C

max

20°C

min

26°C

max

19°C

min

emis înCurs valutar BNR 02/07

EUR
4.9770
0.00%
GBP
5.8694
+0.12%
USD
4.6462
+0.43%
IFR
4.9779
0.00%
Converteşte din
în
Suma
=
0,00

Partener

BCR
Biroul Unic